3 keer een NO GO in de menustructuur van je website!

Het doel van een menu is om de gebruikerservaring te verbeteren door duidelijke en gestructureerde navigatie aan te bieden, zodat bezoekers gemakkelijk door de website kunnen bladeren en de gewenste informatie kunnen vinden.

Waar moet je op letten en wat kun je beter niet doen:

* Onduidelijk

* Vreemde stijl

* Mega creatief

Onduidelijk

  • Zorg altijd dat er direct duidelijk is in de menustructuur wat je te bieden hebt. Je ziet vaak in veel menu’s dat er diensten worden aangeboden maar de benaming “diensten” kan vaag zijn in een menustructuur van een website omdat het niet specifiek aangeeft wat voor soort diensten er precies worden aangeboden.

Bezoekers hebben vaak behoefte aan meer specifieke informatie om te bepalen of ze geïnteresseerd zijn. Een heel helder menu-item kan aantrekkelijker zijn voor bezoekers die op zoek zijn naar specifieke informatie. Het kan hen direct naar de relevante informatie leiden in plaats van te laten gissen wat er achter het menu-item schuilgaat.

Geef dus al in de menustructuur duidelijk aan wat jouw dienst is en als het er meer zijn splits de diensten in een aantal hoofdcategorieën op en maak daarbij drop down menu’s.

Vreemde stijl

  • Een enkele keer zie je een hamburgermenu op de desktop, over het algemeen wordt deze vorm geassocieerd met mobiele websites en apps, waar de schermruimte beperkter is en het verbergen van navigatie-opties in een menu gebruikelijk is. Soms wordt er een vreemde plek gekozen voor het menu, verticaal links bijvoorbeeld.

Waarom is het over het algemeen geen goed idee om een vreemde menustructuren op een website te gebruiken?

Verwachting: Bezoekers hebben bepaalde verwachtingen als het gaat om de plaatsing van het hoofdmenu op een website. Meestal verwachten ze het menu aan de bovenkant van de pagina. Het afwijken hiervan kan tot verwarring leiden.

Toegankelijkheid: Het hoofdmenu moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor bezoekers. Plaatsing op een ongebruikelijke plek kan het voor sommige gebruikers moeilijker maken om het menu te vinden en te gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid: Een website ontwerpen met de bezoeker in gedachten is van cruciaal belang. Het plaatsen van het hoofdmenu op een rare plek kan de gebruiksvriendelijkheid verminderen en leiden tot frustratie bij bezoekers.

Als bezoekers niet snel kunnen vinden wat ze zoeken, is de kans groter dat ze de site verlaten en ergens anders gaan zoeken.

Als je toch een creatieve of unieke navigatie wilt maken, overweeg dan om dat te doen met aanvullende elementen of interactieve onderdelen, maar behoud het hoofdmenu op een prominente en gemakkelijk herkenbare locatie voor een optimale gebruikerservaring.

Mega creatief

  • Hoe leuk is het om het net allemaal even anders te doen en je creativiteit helemaal op volle kracht te gebruiken. Je kunt je hiermee onderscheiden en doordat de bezoekers worden verrast en nieuwsgierig zijn komen ze sneller terug. Je valt op en dat kan je online zichtbaarheid vergroten. Maar al die creativiteit mag niet ten koste gaan van de bruikbaarheid. Het menu moet nog steeds gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn.

Een creatieve menustructuur kan een positieve impact hebben op je website, maar het is cruciaal om een goede balans te vinden tussen visuele aantrekkingskracht en gebruiksvriendelijkheid. Zorg ervoor dat de creatieve elementen de navigatie niet verstoren en dat bezoekers gemakkelijk kunnen begrijpen hoe ze door je website kunnen navigeren. 

Als je wilt dat we samen even kijken naar jouw menustructuur, maak gerust een afspraak!

×