Netwerken

Waarom is netwerken zo belangrijk, naast het hebben van een zichtbare website?

Ik ben webdesigner en ik stel mijzelf de vraag, hoe denken mijn toekomstige klanten? Wat is de fijnste manier om een webdesigner te vinden? Je kent iemand die door een webdesigner een website heeft laten maken en die is hier zeer tevreden over. Het portfolio wordt bekeken maar eigenlijk is de beslissing al genomen, via via dus komen de klussen binnen. Het hebben van een groot netwerk is dus zeer handig.

Als creatieve zelfstandig ondernemer kan het soms lastig zijn dat je voor jezelf werkt. Uiteraard ben je in alles zelf aan zet en maak je je eigen beslissingen maar je moet ook alles in je eentje uitvogelen. Je kunt een poging wagen echt alles alleen te doen maar dat is toch niet verstandig, zelfs de meest ervaren business eigenaren hebben hulp van buitenaf nodig. Hier begint het netwerken.

Een ‘netwerk’ bestaat uit alle mensen die je kent, zowel privé als zakelijk, ver weg en dichtbij. Als je gaat netwerken, maak je nieuwe contacten of onderhoud je je bestaande netwerk. 

Vooral het aangaan van nieuwe contacten is soms een uitdaging, “85% van de mensen vindt het spannend om een gesprek te beginnen met een onbekende, ik blijk dus niet de enige te zijn die het lastig vind. Toch is het voor verschillende redenen gunstig een goed netwerk op te bouwen. Het blijkt dat 90% van de freelancers hun opdrachten verkrijgt via hun eigen netwerk.

Iedereen kent het spreekwoord “onbekend maakt onbemind” als mensen je persoonlijk leren kennen zullen ze je ook sneller iets gunnen. De gunfactor, regelmatig contact verhoogd de kans op die “klik”, dat gevoel van vertrouwen is belangrijk. 

Het gevoel dat je er niet alleen voor staat maar dat je samen aan iets moois werkt. Je loopt tegen dezelfde problemen aan en het is prettig te sparren met gelijkgestemden. 

Het is een kwestie van geven en nemen, deel ook jouw kennis, wees niet bang om met mensen uit hetzelfde werkveld te connecten. Je kunt ontzettend veel van elkaar leren en de wereld is groot genoeg.

Hoe pakken we dat aan, dat netwerken, vooral als je niet van nature snel contact maakt.

Schuif geen zaken voor je uit maar regel de dingen en maak contact met mensen. Door contact te zoeken geef je de ander het gevoel dat hij/zij voor jou belangrijk is en daarmee straal je vertrouwen uit.

Heb je een uitnodiging te pakken, ga! Laat weten dat je komt en doe het direct.

Je hebt waarschijnlijk hele mooi visitekaartjes laten maken maar je vergeet ze altijd, niet doen, stop ze in alle tassen en jassen. En ja de kaartjes zijn nog steeds een goede mogelijkheid om jezelf te laten zien.

Zorg dat je op evenementen niet altijd de bekende mensen opzoekt maar stap uit je comfort zone en begin een gesprek met iemand die je niet kent. Als je dat spannend vindt bedenk van te voren een aantal vragen die je zou kunnen stellen. Oefen ook een elevator pitch, dit is een kort en duidelijk verhaal over jouw bedrijf en je competenties, dat ongeveer een minuut duurt.

Straal in de gesprekken vertrouwen uit en zie je netwerk als een podium om jouw bedrijf op de kaart te zetten.

Blijf wel altijd jezelf, als je je anders voordoet dan je bent val je een keer door de mand!

Een website is nooit helemaal af, dat is een continu proces wat steeds aandacht nodig heeft. Dat is net met netwerken, je relaties moeten onderhouden worden.

#webdesign#ondernemer#starter#passie#wordpress#

×